Wie zijn de genomineerden dit jaar?

Wout op den Velde

De Op den Velde Groep is een ultramoderne technische handelsonderneming en groothandel die bestaat uit twee divisies, Industrie en Staal. De divisie Industrie is totaalleverancier voor machinefabrieken en de procesindustrie. De divisie Staal is gespecialiseerd in de levering van stalen profielen, buizen, non-ferro producten en alle aanverwante artikelen. Vanuit 6 locaties worden relaties in de provincies Noord- en Zuid-Holland bediend. Als onderdeel van de coöperatie IndustriePartner U.A. in de Benelux en ONE MRO in Europa zijn we in staat om onze positie in de markt te verstevigen en Europees georiënteerde klanten een alternatief te bieden. Dit alles met behoud van onze zelfstandigheid en familie-bedrijven tradities, mooi samengevat in de volgende slogan: Big enough to Compete and Small enough to Care…

Bolke Koster

Vitals Voedingssupplementen BV is een onafhankelijk Nederlands bedrijf dat is opgericht in 1988. We leveren specialistische en hoogwaardige voedingssupplementen en delen kennis over de werkzaamheid van voedingssupplementen om op natuurlijke wijze gezond te worden of te blijven. We helpen iedereen graag op weg naar een optimale gezondheid. In ons assortiment staan de dosering, opneembaarheid en werkzaamheid van de ingrediënten centraal. Bij de ontwikkeling van nieuwe producten ligt het accent altijd op de onderbouwing van het beoogde effect. Deze onderbouwing vormt een cruciaal onderdeel van de kennis die wij ter beschikking stellen. Met onze deskundigheid en vanuit onze zelfstandige en onafhankelijke positie zijn wij in staat om grondstoffen en leveranciers te selecteren die aan onze strenge normen voldoen.

Paul en John Bruggink

Sinds 1928 is Exter de smaakmaker van Zaandam. Opgericht door Roelof van Exter als fabriek van soep – en spijsaroma, is Exter uitgegroeid tot een internationaal bedrijf dat unieke hartige smaken produceert en verkoopt over de hele wereld. Exter staat bekend om haar traditionele bereidingsmethode, net zoals je oma dat vroeger deed: mooie ingrediënten langzaam inkoken en bakken in de oven om de perfecte smaak te creëren. Exter biedt aan zijn klanten, echte authentieke smaken op natuurlijke en voornamelijk plantaardige basis, zoals in je keuken maar dan op grotere schaal. Wat Exter nog meer uniek maakt is dat we al vanaf begin veel met reststromen uit de voedselindustrie werken! Exter is een familiebedrijf dat met liefde voor de authentieke keuken werkt om zoveel mogelijk hartige smaken aan te bieden. Exter is thuis in alle smaken!

Waar let de jury op?

Deze 3 genomineerden zijn het resultaat van een zorgvuldig juryproces. Hoe ziet dat jury proces er uit? Nadat de jury eerst uit alle aanmeldingen een shortlist maakt, gaat het daarna deze bedrijven bezoeken. Bij het samenstellen van de shortlist en tijdens de bedrijfsbezoeken weegt de jury alle criteria om tot een definitieve top 3 te komen die mee mogen dingen naar de Zaans Ondernemingsprijs 2023.

Over de jury

De jury is volledig onafhankelijk en zelfstandig in de besluitvorming en in de selectie en wordt gevormd uit een vaste jury en 1 vertegenwoordiger van de winnende onderneming van het voorgaande jaar.

De jury voor de Ondernemingsprijs 2023 bestaat uit:
Edwin de Nijs
Vinus van der Veekens
Erwin Postma
Petra Derlagen
Wanda van ’t Veer
Bob Floris (vertegenwoordigt winnaar 2022, Floris Bouwgroep)

Wat zijn de criteria?

 
 • Het heeft een hoofdvestiging in de Zaanstreek;
 • Er staan minimaal 10 personeelsleden op de loonlijst;
 • De onderneming is financieel gezond, een financiële toets maakt onderdeel uit van het selectieproces;
 • Doet aan maatschappelijk verantwoord en betrokken ondernemen, bij voorkeur in de Zaanstreek.
  Denk aan ondersteuning in de vorm van sponsoring, sport, cultuur, evenementen, vrijwilligerswerk enzovoort;
 • Inventiviteit, innovatiekracht en toekomstgericht. Hoe staat de onderneming in de ontwikkeling richting de toekomst?
  Denk aan duurzaam ondernemen, bedrijfsopvolging etc;
 • Excelleren in eigen branche of vakgebied;
 • Een bedrijf kan de Zaanse Ondernemingsprijs maar 1x winnen;
 • Personeelsbeleid: hoe betrokken is het management en/of directie en hoe gaat het bedrijf om met het behoud en de werving van personeel? Denk bijvoorbeeld aan opleidingen, ondersteuning bij privé situaties etc.;
 • Daarnaast speelt het enthousiasme en de gedrevenheid van de ondernemer een rol.